23 jan

Iedere week nemen wij je mee achter de schermen en laten we zien hoe we de foto’s optimaliseren.
Deze week een voorpaginafoto voor Het Hele Westland!

Afgelopen week zijn we een foto gaan maken bij basisschool ’t startblok voor een krantenartikel over het Kidz for Kidz evenement. Het was een koude, grauwe dag en er moest een hele klas beweeglijke kinderen op de foto. Van tevoren heb ik een trapje gepakt zodat ik op gelijke hoogte zou staan met de kinderen. De iso, diafragma en sluitertijd waren al vastgesteld zodat de kinderen eenmaal buiten meteen op hun plek gezet konden gaan staan en zo heb ik binnen een paar minuten diverse shots gemaakt.


Eenmaal op kantoor kiezen we de beste foto uit en laden die in in Photoshop. Via de RAW-plugin kunnen we  het licht, de kleuren, het perspectief etc. optimaliseren. Hierboven zie je hoe ik de foto heb bewerkt en ik zal dat nog even kort toelichten. Ik vond deze foto net iets te grauw dus heb ik een beetje licht toegevoegd, de schaduwen lichter gemaakt zodat bijvoorbeeld broeken beter zichtbaar worden en de hooglichten en zwarte tinten juist wat donkerder gemaakt ter compensatie van de flitser. Door “nevel verwijderen” aan te zetten komt de mooie lucht een beetje terug en zijn de kleuren net een tikje aanweziger. Op de foto bovenaan dit artikel zie je de voor-en na foto.

Hierna loop ik de foto nog even kritisch langs; zijn er gekke dingen in beeld? Staat er niemand met de ogen dicht op de foto? Hier was dat niet het geval en dus ging ‘ie meteen door naar de redactie van Het Hele Westland:

Volgende week behandel ik weer een foto. Laat het me vooral weten als je benieuwd bent naar een bepaald onderdeel van het fotografieproces!

Groeten, Rolf van Koppen

 

Geef een reactie